Facebook Pixel

Свободностоящи Vs фурни за вграждане

Свободностояща или фурна за вграждане? Ако Ви предстои да реновирате кухнята си, може би и си задавате този въпрос. В сайта на Либра груп има изобилие от фурни както свободностоящи така и за вграждане. Либра груп е представител на фурни от много световно известни брандове за електротехника, но един от най-известните е Miele като това са едни от най-високия клас фурни на пазара.
Свободностоящи Vs фурни за вграждане

Свободностояща или фурна за вграждане? Ако Ви предстои да реновирате кухнята си, може би и си задавате този въпрос. В сайта на Либра груп има изобилие от фурни както свободностоящи така и за вграждане.

Либра груп е представител на фурни от много световно известни брандове за електротехника, но един от най-известните е Miele като това са едни от най-високия клас фурни на пазара.

Много професионалисти ще Ви напомнят, че това е сърцето на всеки дом. Някои го свързват с аромат на кафе и препечени филийки, а за други то е символ на уют и топлина. Едно е сигурно – в това помещение не просто приготвяте храната си, а споделяте незабравими мигове със семейството си. Затова всеки елемент е от значение – от стила на кухненските шкафове до вида и дизайна на електроуредите. 

Какво трябва да знаете за свободностоящите фурни?

Всичко в едно! По този начин можем да опишем свободностоящите фурни. Наричат се още „готварски печки”, защото имат както котлони, така и фурна. Проектирани са така, че да отговорят на всичките Ви нужди.

За разлика от вградените, не се нуждаят от инсталация в кухненските шкафове. Поставят се на пода и могат да се преместят по всяко едно време. Така, ако Ви се наложи да правите ремонт, няма нужда да ги премахнете от обзавеждането.

Неслучайно много дизайнери ги определят като „многофункционален” уред, който да се впише в пространството на всяка кухня. Те могат да се превърнат както във фокусна точка, така и да бъдат интегрирани към вече съществуващ интериор.

Въпреки че все повече потребители залагат на вградените модели, свободностоящите все още не са отживелица. Комбинацията от котлони и фурна е особено удобна за хората, които обичат всичко да им е на едно място.

При готварските печки ще откриете различни конфигурации, функционалности, типове нагряване и технически характеристики. Котлоните могат да бъдат газови, индукционни или керамични, а фурните - газови или електрически.

В зависимост от размера на уреда, повърхностите за готвене на котлоните могат да бъдат както различни по големина, така и по брой. Стандартните модели са с 4 или 6 котлона.

При кухненското оформление, често свободностоящите уреди създават една фокусна точка, особено ако става въпрос за  класически или традиционен стил.


Трябва да имате предвид, че:

  • Въпреки че можете да откриете различни модели, повечето са големи по размер и изискват сравнително повече място, за да се поберат в кухнята.
  • Цената им може да е по-висока от вградените фурни, в  зависимост от това, какви са техническите характеристики, енергийният клас и функционалностите.
  • Често им липсват много екстри, които вградените модели имат като: комбинирана функция за микровълнова, готвене на пара, wifi и много други.
  • Единственото място, на което могат да бъдат разположени, е на пода. Не са идеални за трудноподвижни и високи хора, защото трябва да се навеждат, за да ги отворят. 

Какви са техните предимства?

Най-голямото предимство на свободностоящите фурни е тяхната гъвкавост. Не сте зависими от майстори и допълнителна помощ, за да ги преместите. Можете да го направите по всяко време, независимо дали искате да промените оформлението или ще правите ремонт. Нямате ограничения и за позиционирането, което Ви дава много възможности за организация на пространството.

За разлика от вградените, не изискват да правите модификации в кухненските шкафове. Единствено трябва да имате в близост контакт, в който да ги включите.

Освен това, те се отличават и със своята:

  • Лесна поддръжка – няма нужда да обръщате внимание на интеграцията им с другите уреди или шкафовете.
  • По-големи по размер – съответно и вместимостта им е по-голяма, което позволява да приготвяте по-големи количества храна.
  • По-лесна подмяна – няма нужда от демонтиране или помощ от специалист. Можете да изнесете стария уред и да го замените с новия.

Какво трябва да знаете за фурните за вграждане?

Както неведнъж сме Ви споделяли, вградените фурни се монтират в кухненските шкафове. Това може да бъде долен или висок тип кула шкаф с различна височина.

Имате възможност да изберете каква височина Ви осигурява най-лесен и бърз достъп. Най-често клиентите предпочитат фурната да бъде монтирана на нивото на очите или стандартно – на долния ред на шкафовете.

Тук е важно да обърнете внимание, че това не са традиционните готварски печки. Това означава, че фурната и котлоните са отделни уреди. Затова при проектирането на кухнята, трябва да го предвидите.

Повечето вградени фурни са много по-компактни от свободностоящите и имат стандартни размери – ширина около 60 см и дълбочина 55-58 см. Причината е, че са проектирани да бъдат монтирани в кухненски шкафове със стандартен размер. Това не означава, че не можете да намерите уреди в други размери. Повечето производители могат да Ви предложат и продукти с по-големи или по-малки размери.

Минималистичен и модерен външен вид, множество функции и голям избор от възможности. Можете да избирате между конвенционална, вентилаторна или многофункционална с включена опция за готвене на пара, електрическа или газова.

Обикновено се предлагат с повече функции от свободностоящите - комбинирано готвене с микровълнова печка, готвене на пара, пиролитично почистване, многофункционални настройки за готвене и много други.


Трябва да имате предвид, че:

  • Имат по-малък капацитет от свободностоящите фурни.
  • Може да имате нужда от 2 фурни, ако имате голямо домакинство и готвите големи количества храна.
  • Позиционирането на фурната е ключово за удобството на готвенето. Трябва да следвате правилото на работния триъгълник и да не бъде позиционирана фурната до хладилника.
  • Това е инвестиция, която трябва да бъде добре обмислена и съобразена с Вашите нужди. 

Какви са предимствата на фурните за вграждане?

Вградените фурни могат да Ви предложат по-голямо разнообразие. То е свързано не само с височината и мястото на инсталиране, но и с вида и броя на фурните и котлоните. Например можете да комбинирате газов плот с електрическа фурна.

Въпреки че газовите инсталации са по-обемни, притежават редица функционалности. Разбира се, можете да изберете и елегантния външен вид на електрическите уреди. Всичко зависи от Вашите предпочитания и стил на готвене!

Не чакайте утре, за да обновите кухнята си!

Днес е перфектният момент да поръчате своите нови уреди! В нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от вградени фурни, отличаващи се със своето качество, функционалност и енергоефективност.

Следете и нашия блог, защото в следващата статия ще Ви споделим съветите на нашите професионалисти. 

Оставете коментар

Съгласен съм личните даннни да бъдат обработени за целите на сайта.